Bo Carpelan "Varjukõnd" (1977)

 

1890-ndate lõpus Soomes, Turu lähedal asuvas väikses kuurortlinnas on toimunud mõrv - tapetud on kahtlase kuulsusega tüdruk Anna. Linnakeses toimub veel laopõleng, suur suvepidu, ühe poolearuga vanamehe surm. Tegevus jutustatakse läbi paljude inimeste silmade - politseiülem, kaks noormeest, konsul, tema naine Cecilia. Noortel inimestel on oma eksistentsiaalsed probleemid - enesekindlus, seksuaalsus, armastus. Keskealistel aga elu mahasurutus, enese kaotamine, üksindus.

Soome Lääneranniku suvituslinna atmosfääri on tore ette kujutada. Kas tegevus võis toimuda näiteks Naantalis? Olen käinud Naantalis, Uusikaupunkis, Nauvos ning kujutan hästi ette tegevuspaiga miljööd. Kirjeldused linnakesest tõid silma ette puumajad, pisikese sadama ja männimetsase kivise maastiku.

Krimiliinist - üsna lõpuni polnud mul mõrvarist aimugi. Politseiülem Werner lahendas juhtumit nii, et raamatu lugejale tema lahenduskäike lahti ei seletatud. Pigem on romaanis rõhk inimestel, nende probleemidel ja enesega hakkama saamisel.

Põgusalt antakse tunda ka ühiskondlikku pinget - Soome oli sel ajal tsaari-Venemaa osa aga rahvuslik liikumine oli juba pead tõstnud. Võimu teenivate inimeste ja rahvuslikult meelestatute vahel oli väikest nägelemist. Suvitajate vahel patseerivad Vene ohvitserid on ka ära mainitud. Samuti vastandatakse linnakese jõukama kihi ja vaestelinnaosas elavate inimeste elu. Romaan on põhjamaiselt hillitsetud, aeglase tempoga.

Bo Carpeland (1926-2011) oli rootsi keeles kirjutav Soome kirjanik. Tema looming oli väga mitmekülgne. Peamise tuntuse sai luuletajana, kuid kirjutas ka romaane, lasteraamatuid, libretosid. 

Siin on link ETV saatele, kus Bo Carpelandil on külas Jaan Kaplinski. Kahekõned: Jaan Kaplinski ja Bo Carpelan


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

E.M.Remarque "Kolm sõpra" (1937), K.Westö "Tritonus" (2020)

Andrus Kivirähk "Sinine sarvedega loom" (2019)

Ernest Hemingway "Üle jõe ja puude varju", 1950